• Header
 • Header
 • Header
 • Header
 • Header
 • Header
 • Header
klogozwart

Vogelbeschermingswacht Zaanstreek
Werkgroep Roofvogels en Uilen

Eindrapportage & evaluatie Beleef de Lente 2015

 Resultaten van het 9e seizoen van Beleef de Lente

Na een minder succesvol jaar in 2014 heeft Beleef de Lente in 2015 weer een prima seizoen gekend. De verlenging van het seizoen (eerdere start op 15-2 en later eind op 1-8) hebben hieraan bijgedragen alsook de andere verbeteringen en vernieuwingen (o.a. betere beeldkwaliteit, overschakelen van cams met broedende soorten en sneller oplossen van storingen).

Algemeen

 • Gemiddeld waarderingscijfer voor BDL 2015 (uitkomst enquête): 8,6  (was 8,0 in 2014)

Website, nieuwsbrief en twitter

 • Totaal bezoekers t/m 1 augustus:
 • Totaal bezoeken t/m 1 augustus:
 • Gemiddeld aantal pagina’s per bezoek: 5,77
 • Gemiddelde bezoektijd: 8:35
 • Gemiddeld 15% nieuwe bezoekers
 • Totaal aantal volgers van @beleefdelente op Twitter max 9.922; groei met 1.754 volgers (+22%).
 • BDL nieuwsbrief ontvangers: max. 13.800

Successen Beleef de Lente

 • Veel publiciteit. Naast de gebruikelijke aandacht in Vroege Vogels radio (wekelijks), Vroege Vogels tv (wekelijks tot vorige week) was er dit jaar ook aandacht voor BDL in o.a.: RTL Late Night, NOS 20 uur journaal, NOS radiojournaal, Koffietijd. De publicitaire aandacht is over algemeen terug te zien in bezoekersaantallen; het effect blijft echter beperkt tot enkele uren tot dagen na uitzending en lijkt vaak nauwelijks structureel tot substantieel meer bezoekers te leiden.
 • Nieuw dit jaar is dat meerder BDL nestkasten op het erf van Peter Verschure in Dongen hangen. Het idee dat dit interessanter is voor media is inderdaad bewaarheid geworden. Ook het geven van tips wat mensen zelf in hun tuin kunnen doen kunnen we goed aanhangen aan dit nieuwe concept, d.m.v. de Tips van Peter filmpjes, die elk ruim 600 tot ruim 900 keer bekeken zijn. Volgend seizoen zullen die een goed vindbare plek geven op de site geven (nu staan ze alleen op YouTube, waarnaar gelinkt wordt vanuit de nieuwsbrief).

Evaluatie en vooruitblik

Beleef de Lente is al 9 jaar een succesvolle internetcampagne, die jaarlijks circa een miljoen lichtgroene kijkers laat kennis maken met vogels en Vogelbescherming. Met als doel bij deze groep een basis te leggen voor waardering van vogels en natuur, wat idealiter resulteert in het zelf wat doen om vogels te beschermen. Gezien de vele andere webcamwebsites moet VBN haar best blijven doen om in the lead en succesvol te blijven met BDL. Om succesvol te blijven zullen we de kwaliteit van de campagne blijven bewaken, in stand houden en daar waar mogelijk verhogen. Om het bereik te behouden en verder uit te breiden is innovatie noodzakelijk. Daarvoor wordt een plan opgesteld.

2016:

Voor Beleef de Lente 2016 hebben we weer enkele vernieuwingen in petto. Later horen jullie meer daarover.

Voornemen is met enkele soorten weer vroeg te starten met BDL senior: op Valentijnsdag (zondag 14 februari), en met Junior weer vanouds op 1 maart.

Vrijwilligers gezocht

Voor seizoen 2016 kunnen we enkele nieuwe Beleef-de-Lente-(Junior)-vrijwilligers gebruiken. Niet alleen voor de oude, vertrouwde functies van clipmaker, moderator, dagboekschrijver en cliptoelichter, maar ook voor enkele nieuwe functies, zoals schrijvers/redacteurs die teksten kunnen schrijven voor de nieuwsbrief, amateurfilmers die filmpjes kunnen maken op de webcamloctaies en clipmakers die speciale Beleef-de-Lente Junior clipjes gaan maken. Voor een overzicht van alle functies en de inhoud daarvan, zie: http://www.vogelbescherming.nl/help_mee/vrijwilliger/functies/beleef_de_lente

Heb je vrienden en kennissen die geïnteresseerd zouden kunnen zijn? Wijs ze dan op deze functies.

Scholenactie

Ik wil jullie ook wijzen op  onze scholenactie. Misschien heb je het al gelezen op onze facebookpagina (https://www.facebook.com/vogelbeschermingnederland?fref=ts) Vogelbescherming Nederland geeft gratis nestkasten en bloeiende struiken weg aan basisscholen die aan de slag gaan om hun schoolplein vogelvriendelijker te maken. Deze actie is mogelijk dankzij de donaties van bezoekers van Beleef de Lente 2015. In totaal kan Vogelbescherming 42 basisscholen blij maken met een gratis mezen-nestkast of twee bloeiende struiken. Kijk voor meer informatie: http://www.vogelbescherming.nl/actueel/nieuws/q/ne_id/1740

Bron: www.vogelbescherming.nl