• Header
  • Header
  • Header
  • Header
  • Header
  • Header
  • Header
klogozwart

Vogelbeschermingswacht Zaanstreek
Werkgroep Roofvogels en Uilen

Politie overweegt inzet roofvogels tegen dreigingen door drones

Nederlandse veiligheidsdiensten zien het als een reële mogelijkheid dat er in de toekomst aanslagen worden gepleegd met drones. Om deze drones uit de lucht te kunnen halen, worden nu speciale roofvogels getraind.   De politie bevestigt zondag een bericht van de NOS hierover.  

Het project bevindt zich momenteel nog wel in een testfase, maar ondertussen worden de vogels wel al klaargestoomd om drones daadwerkelijk te onderscheppen. De vogels worden getraind in samenwerking met een roofvogelspecialist om de drones met hun klauwen te kunnen grijpen.  Volgens de politie is het goed mogelijk dat er in de toekomst biologische wapens, bommen of giftige gassen op mensen of gebouwen zullen worden losgelaten door het gebruik van drones. De politie, de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid en Defensie werken daarom al langer samen bij de ontwikkeling van tegenmaatregelen tegen drones.  

Aan de hand van de test wordt de Tweede Kamer binnenkort ingelicht over het plan.  

Bron: Nu.nl

Wereldprimeur: politie zet roofvogels in om drones uit te schakelen

Laatste update: 31-01-2016 | 14:57

Nederland - In een innovatief project van de Nationale Politie in samenwerking met Guard From Above, een bedrijf dat roofvogels traint, wordt gekeken naar de mogelijkheid om roofvogels in te zetten voor het onderscheppen van vijandige drones. In de toekomst zullen drones steeds vaker gebruikt worden en zal het aantal incidenten met drones toenemen. Ook kunnen drones worden gebruikt voor criminele doeleinden. De politie is daarom al langer bezig met het onderzoeken van mogelijkheden om ongewenst dronegebruik tegen te gaan.

Evenement
'Er zijn situaties waarin drones niet mogen vliegen. Dat heeft bijna altijd met veiligheid te maken', zegt Mark Wiebes, innovatiemanager van de Landelijke Eenheid van de politie. 'Er is een geval bekend waarbij een traumahelikopter wilde landen maar dat niet kon omdat iemand daar met een drone vloog. Je kan je ook voorstellen dat mensen mooie beelden willen maken van een evenement en een drone boven de menigte laten vliegen. Als de drone daar uit de lucht valt, kan dat gevaar opleveren voor de mensen.'

Vangnet
Het vinden van de 'bestuurder' van een ongewenste drone is niet altijd even makkelijk. Daarom kijkt de politie behalve naar elektronische oplossingen zoals het overnemen van een besturingssysteem, ook naar 'fysieke' mogelijkheden om ongewenst dronegebruik tegen te gaan. Het inzetten van een vangnet is daar een voorbeeld van, maar ook de mogelijkheid om daarvoor een speciaal getrainde roofvogel te gebruiken.

Prooi
Tijdens een demonstratie afgelopen vrijdag toonde de politie hoe dit in de praktijk werkt. Zodra de speciaal getrainde arend de drone in het vizier krijgt vliegt ze er op af, grijpt het ding beet, en brengt het naar de grond. Wiebes: 'De vogel ziet de drone als prooi en neemt die mee naar een veilig gebied, een plek waar hij geen last heeft van andere vogels of van mensen. Daar maken we gebruik van in dit project.'

Over een paar maanden beslist de politie definitief of de inzet van roofvogels een geschikt middel is om ongewenst dronegebruik tegen te gaan.

Bron: www.politie.nl

Link naar het artikel:  https://www.politie.nl/nieuws/2016/januari/31/wereldprimeur-politie-zet-roofvogels-in-om-drones-uit-te-schakelen.html

Link naar Youtube Filmpje: https://www.youtube.com/watch?v=HifO-ebmE1s

 

Hoe dit er in de praktijk uit kan zien is goed te zien op dit filmpje van de site drones.nl: http://www.drones.nl/drone-aangevallen-door-havik/

Reaktie Valkeniers 13 februari:

'Roofvogels ongeschikt om drones uit de lucht te halen'

Roofvogels zijn niet geschikt om vijandelijke drones mee te onderscheppen. Dat zeggen valkeniers over een politie-experiment waarbij roofvogels getraind worden om drones te onderscheppen.        

 "Drones zijn te snel en te zwaar om te grijpen voor de vogels. Zo'n drone maakt gehakt van een arend", zei valkenier Robert Musters in het AD. Het kan zelfs levensgevaarlijk uitpakken voor mensen, vreest Musters. "Als een arend zijn prooi niet kan vastpakken kan hij zo gefrustreerd raken dat hij iets anders pakt. De klauwen van een arend zijn zo sterk dat hij gemakkelijk een kinderhoofd kan doorboren." Een filmpje waarin een roofvogel van de Amsterdamse politie een drone uit de lucht plukt, ging eerder deze maand de hele wereld over. De politie benadrukt echter dat het om een proef gaat. De gevaren voor mens en vogel worden nog onderzocht.
Bron: Nu.nl