• Header
  • Header
  • Header
  • Header
  • Header
  • Header
  • Header
klogozwart

Vogelbeschermingswacht Zaanstreek
Werkgroep Roofvogels en Uilen

De winterrust is voorbij en overal zie je nu de vogels al druk bezig zijn met het maken van de nesten en her en der zijn er zelfs al eieren gevonden.Ook binnen onze werkgroep zijn de werkzaamheden reeds begonnen en na het schoonmaken van de nestkasten inclusief de eventuele reparaties is het nu wachten op de vogels en wat ze gaan doen.

In ons werkgebied is het uitkijken naar de mogelijke nestgevallen begonnen en zijn we afgelopen zaterdag met een groepje op pad geweest om samen naar nesten te gaan zoeken en we vonden reeds een mannetje Sperwer op een nest die druk aan het bouwen was en dus deze locatie meteen in de gps opgeslagen om in de gaten te gaan houden.

Een leuke bijvangst tijdens deze controleronde was een Leucistische Merel en deze had een mooi wit verenkleed en dat zie je niet alledaags.

Rein en Peter hebben een hernieuwde poging gedaan om met het ophangen van hangmandjes uilen te gaan proberen te verleiden om daarin te gaan nestelen en we hopen dat het gaat lukken. In het verleden is dit al eens geprobeerd binnen de werkgroep en toen werden deze mandjes vakkundig uit elkaar getrokken door alle aanwezige vogelsoorten om als nestmateriaal te gaan dienen voor hun nesten..........

We gaan het zien!

Ondertussen zijn er al mooie vogelwaarnemingen gedaan in de Zaanstreek de afgelopen weken en op 2 locaties zijn er Velduilen gespot.

Elk jaar worden deze prachtige vogels wel een paar keer gespot als ze langs de kust trekken van/naar de eilanden en dan moet je het geluk hebben ze te zien en ook nog te kunnen fotograferen, zoals het Yvonne gelukt is.

Op 1 April kregen we de melding dat er een Oehoe gesignaleerd was in Assendelft en gezien de datum ben je dan eerst even terughoudend, maar het bleek geen grap te zijn en een meegeleverde foto was het bewijs!

Waar deze Oehoe vandaan gekomen is en waarheen deze doorgevlogen is weten we niet en we wachten op een volgende sighting in de regio!

Ondertussen beginnen de roestplaatsen van de Ransuilen ook langzamerhand leeg te lopen en gaat het zoeken naar hun nestlocaties beginnen.

Dit Ransuilen paartje in Assendelft zit nog lekker rustig op hun winterlocatie en zullen een dezer dagen gaan verkassen naar hun nestlocatie en gezien het feit dat de bladeren al aan de bomen beginnen te komen zal de zoektocht naar hun nest geen gemakkelijke opgave gaan worden. Ook de roofvogels zijn al druk aan het baltsen en gaan ook aan hun nestbouwfase beginnen. Een mooi moment om al veel buiten te zijn en de ogen goed de kost te geven.

Het voorjaar is begonnen!