Door brandstichting gewonde kerkuil moet lang revalideren

REGIO  |  26 april 2016   |   reageer   Door , Dichtbijredacteur

OPGLABBEEK - In de stal met Livarvarkens in Echt die afgelopen vrijdag na brandstichting uitbrandde woonde ook een kerkuilenechtpaar. Het vrouwtje is door de vuurhaard ernstig gewond geraakt aan haar vleugels. De revalidatie gaat lang duren, aldus het Natuurhulpcentrum Opglabbeek, waar het gewonde dier heen is gebracht. De vader werd later nog in de buurt gezien, hij is waarschijnlijk tijdig uitgevlogen.

De nestkast van deze kerkuilen hing heel dicht bij de brandhaard bij de kloosterboerderij. De nestkast is tijdens de brand gesneuveld. De kloosterlingen vonden het vrouwtje gisterochtend verderop in de stal, verscholen in een hoekje. Slag- staartpennen waren weggebrand, laat een van hen weten. Haar poten waren verbrand en de overige veren bleken aangetast. Waarschijnlijk is het vrouwtje zolang mogelijk blijven zitten om haar nest te beschermen, en toen door de vlammen of hitte weggevlogen. ,,Op het allerlaatste moment heeft moederuil haar kroost in de steek moeten laten en is ze door de vlammenzee kunnen wegvliegen'', aldus het Natuurhulpcentrum.

Vogelwacht Limburg heeft de gewonde uil naar het Natuurhulpcentrum in Opglabbeek gebracht. Dat liet weten dat het herstel een lang traject gaat worden. De gesmolten veren zullen volgens de hulpverleners moeten worden vervangen. Het is namelijk mogelijk om veren van een dode uil te gebruiken in dergelijke gevallen, aldus het Belgische dierenopvangcentrum.
 
De kloosterlingen hopen dat de kerkuil volgend jaar weer in haar vertrouwde omgeving kan worden vrijlaten.
foto's ©Natuurhulpcentrum en Geco Visser ( vogelwacht Limburg ).
Bron: Dichtbij.nl
ECHT - De brand bij Abdij Lilbosch in het Limburgse Echt op vrijdagavond 22 april lijkt te zijn aangestoken. Twee verdachten zijn aangehouden, meldde de politie zaterdag. Het gaat om een 35-jarige man en een 17-jarige jongen, beiden uit Echt. Zij zouden hooi bij een varkensstal van het klooster in brand hebben gestoken. De 210 varkens konden in veiligheid worden gebracht, maar de schade is groot. De varkenshouderij van de monniken is gespecialiseerd in het Limburgse Varken (Livar) en legt zich toe op de fok van zogenoemde kloostervarkens. Een woordvoerder van de politie kon nog niets zeggen over het motief achter de vermoedelijke brandstichting.
Bron: Dichtbij.nl
Update oktober 2016:
De verbrande kerkuil heeft de veren van een dode kerkuil gekregen en heeft een goed herstel doorgemaakt en is in oktober 2016 weer losgelaten in de nieuwe kast van de boerderij.