• Header
  • Header
  • Header
  • Header
  • Header
  • Header
  • Header
klogozwart

Vogelbeschermingswacht Zaanstreek
Werkgroep Roofvogels en Uilen

Op dit moment is het erg druk binnen de werkgroep en op verschillende plaasten zijn we erg druk bezig met het ringen van de nesten, want er zijn veel jonge volgels bijna vliegvlug en dus is er enige urgentie om veel nesten te bezoeken in deze korte periode. Rein en Michiel hadden ook mij meegevraagd voor de dubbele avond van maandag 20 en dinsdag 21 juni en nadat het de hele maandag hard geregend had werd het om 19.15 uur droog op het moment van de aankomst op de eerste boerderij voor deze avond en daar waren we blij mee. Deze kast hangt op een goede hoogte en was gemakkelijk met de hoge ladder van Erik te doen en terwijl zijn zoon het schepnet voor de kast hield kon Michiel de 6 jonge Torenvalken uit de kast halen en dat terwijl een der ouders vlakbij in een volgende boom zat te wachten met een prooi in de bek.

Na een volle dag in de regen waren deze jonge Torenvalken nog verrassend droog gebleven in de kast!

Na deze kast zijn we een stukje verder gereden naar een volgende boerderij en daar maar 2 jonge Torenvalken in de kast, maar wat een dikkerd zat daarbij!

Kijkt u eens naar dit gewicht, 308 gram voor een jonge Torenvalk is echt erg zwaar te noemen! Broerlief was zeker 50 gram lichter en meer in de normale gemiddelden.

Terwijl de regen verder weg trok konden we weer door naar het volgende adres en daar wachtte een kerkuilkast op ons.

Vorig jaar was dit nog onze recordkast met 14 eieren en uiteindelijk 11 uitgevlogen jonge vogels en dit jaar "maar" 6 jonkies te ringen, maar niet minder mooi hoor!

Na dit nest door naar adres vier op de lijst en wederom een Torenvalk nest te behandelen en hier 4 jonge vogels te ringen.

Dit nest bevindt zich op een richel van een oude boerenschuur en al jaren hebben we hier een geslaagd nestgeval en dat is toch wel opmerkelijk te noemen, want een ideale plek is het niet en toch lukt het dit stelletje elk jaar weer om daar hun kroost groot te brengen en dat verdiend respect.

Na dit vierde nest moesten we nog even door rijden naar een andere locatie, want daar was een jonge vogel uit het nest gevallen en daar moesten we deze even terug helpen op het nest. Daar aangekomen zagen we dat dit jong geen ring om had en dit nest was al reeds geringd in een eerder stadium van dit seizoen en daar schrokken we toch wel even van. Na het ringen van die avond vertelde Michiel al dat hij dacht dat er misschien toch nog een extra exemplaar verderop verscholen kon hebben gezeten op deze locatie en daar heeft hij gelijk in gekregen. Met de broertjes en zusjes al rondvliegend rondom de kast en de tuin kreeg ook dit jong nog even een ringetje aangemeten en werd terug gezet in de nestopening en zal daar snel weer uit gaan vliegen nemen we aan.

Het is al laat en de zon gaat onder en dus tijd om deze drukke avond af te sluiten, want morgenavond gaan we weer verder en wachten er weer een aantal nesten op ons. Die nacht is Rein nog even wakker geschrokken van het feit dat hij er even niet zeker van was dat we de uitvliegopening van de kerkuilenkast weer open gezet hadden na het ringen, maar zowel Michiel als ik wisten dit zeker en dus was Rein weer gerust gesteld. Er werd de volgende morgen nog wel even een "emmer-alert" via de whatsapp verspreid, want Rein was de emmer met touw even kwijt en na een heerlijk fietsrondje met zijn vrouw langs de boerenbedrijven van de avond ervoor zat deze gewoon in zijn garage in de metselkuip verstopt.... Dat krijg je er van als alles eigenlijk toch wel een beetje snel moet gaan op de avond; al het ringwerk rustig aan en daar omheen doordouwen geblazen!

Nadat we weer verzameld hadden voor avond 2 zijn we eerst naar een Kerkuilenkast gereden in Assendelft zuid en de boer en boerin hadden nog wat familie en vrienden uitgenodigd voor deze ringsessie en ze konden meegenieten van het ringen van 4 gezonde jongen en die zaten al aardig in de veren en zagen er erg prachtig uit.

Hup weer in de auto en naar de andere kant van de polder voor een volgende Torenvalk kast en deze hangt op een prachtige plek in de natuur aan een boom en is ook goed vanaf de weg te zien. In deze kast 3 jongen en Michiel kon zijn lol weer op met het ringen van deze kleine ettertjes.

Na het ringen van dit nest konden we terug rijden naar het dorp en een aldaar opgehangen nestkast gaan ringen op een prive locatie en ook daar 3 gezonde jonge vogels geringd en zo komt ons totaal voor deze twee avonden op 10 geringde Kerkuilen en 18 geringde Torenvalken en dat is een mooi totaal.

Jos Spijkerman