• Header
  • Header
  • Header
  • Header
  • Header
  • Header
  • Header
klogozwart

Vogelbeschermingswacht Zaanstreek
Werkgroep Roofvogels en Uilen

Na de mooie resultaten uit de eerste weken kwamen Jasja en Stef weer langs om de man uit kast 1 weer van zijn logger te ontdoen en bij aankomst stond hen een nare verrassing te wachten, want na het openen van de kast bleken alle 5 jongen dood te zijn! Een eerste controle werd meteen op de jonge uilen uitgevoerd en die bleken in elk geval wel doorvoed te zijn en ook niet vergiftigd, dus zijn de camerabeelden vanuit de kast gecontroleerd en kon het volgende worden opgemaakt:
In de vroege nacht van 6 op 7 juni komt een Kerkuil zonder prooi de kast binnen en gezien het feit dat de ring aan de rechterpoot zit gaan we er van uit dat het een vrouwtje is, maar kunnen niet goed zien of het de moeder is of een vreemde uil die de kast binnengedrongen is. 2 Jonge kerkuilen komen in beeld en bedelen bij deze uil om voedsel, waarna de uil zich omdraait en alle 5 jongen doodt..... het meeste gebeurd buiten het zicht van de camera, maar er zijn wel flarden van het gevecht zichtbaar en veren vliegen in het rond. Ondertussen blijft de man met logger verse prooien aanleveren in de kast. Dezelfde nacht wordt op de beelden gezien dat er zich copulaties voordoen tussen onze man met ring links en de uil met ring rechts. Infanticide bij Kerkuilen is beschreven, maar of het hier om de moeder of een vreemde uil gaat is nog niet bekend en het bestuderen van alle foto's zal hier hopelijk meer antwoorden op gaan geven.

Bij kast 2 is de moeder weer terug gevangen en van haar zender ontdaan en pas diep in de nacht kon de man uit de kast gehaald worden om vervolgens met een zender te gaan vliegen en de eerste resultaten van die kast geven ook een mooi beeld van het jachtgebied van de kerkuilen. Op 16 juni is de logger van de man weer afgenomen en alle gegevens worden nu bestudeerd en in kaart gebracht door Jasja en Stef.

We hopen op mooie resultaten van dit onderzoek en natuurlijk ook uitsluitsel over wat er die bewuste nacht in kast 1 allemaal gebeurd is.