Wij vinden deze dagen regelmatig prooiresten in en rond de nesten en op zich is dat niets bijzonders, maar in de Torenvalk kast die we maandagavond bezochten werden we verrast door de grote hoeveelheid aan muizen die zich in de kast bevonden. Bij onze aankomst kwam ma aangevlogen met een muis en deze werd in de kast afgeleverd, maar zonder enig geluid van de aanwezige jonge vogels. Dit deed ons in eerste instantie denken dat de kast reeds leeg was, maar bij de controle met de GoPro camera op de verlengstok bleken er toch 3 jonge vogels aanwezig te zijn en dus trok Jurrian zijn klimtuig aan en ging naar boven. Eenmaal bij de kast aangekomen meldde hij dat er een aardige stank uit de kast kwam en dat de kast helemaal vol lag met dode muizen! Voordat hij de jonge vogels uit het nest haalde om geringd te worden heeft hij eerst een foto gemaakt van de goed doorvoede jonge valken die bovenop een berg dode muizen stonden.

Zeker 30 of meer dode muizen liggen nog in de kast en zullen niet meer door deze valken opgegeten gaan worden en zolang de ouders maar verse blijven aanvoeren zullen deze wel opgegeten worden door het drietal. We hebben in eerste instantie gekozen om de overdaad aan prooien niet uit het nest te verwijderen en dit pas te gaan doen na het uitvliegen van de jonge vogels, maar er kan nog gekozen worden om terug te gaan naar de kast en de meeste muizen te verwijderen en eventueel in porties in te gaan vriezen om daarmee voedsel op te slaan voor gebruik in een winterperiode. Er kunnen dan muizen ontdooid worden en als voer bij nestkasten neergelegen worden om roofvogels en uilen te kunnen helpen de winter door te komen.

In elk geval hebben deze 3 jonge vogels een hele dikke buik vol met voedsel en zullen binnen 2 weken uit gaan vliegen.

Door de zachte winter hebben we dit jaar een heel goed muizenjaar en dus vinden we veel jonge vogels in de nesten en nestkasten en het afgelopen weekeinde had Ron zelfs een Torenvalk kast met 7 gezonde jonge vogels en die grote hoeveelheid aan jongen is geen receord, want er zijn zelfs nesten met tot wel 9 jonge vogels gevonden. De onderstaande broedtabel geeft  dit mooi weer:

Tekst en fotografie ©Jos Spijkerman , broedtabel via Marcel Boer