Woningruil tussen Kerkuil en Torenvalk

 

In en eerder stadium berichtten wij op deze site de blijde gebeurtenis van het aantreffen van 6 bijna volwassen Kerkuilen in een te controleren kast. (zie berichten van 13 mei en 7 juni)

In dezelfde schuur hangt een kast waar een Torenvalk op eieren zat en waarvan we vermoedden dat het broedsel mislukt was, omdat er van de in eerste instantie 5 gevonden eieren er bij een tweede controle nog maar 2 over waren. Omdat de eigenaar van het erf ons meldde dat hij de jonge Kerkuilen  niet had zien uitvliegen, waar ze gewoonlijk enkele dagen in zijn schuur rondvlogen, besloten Jos, Michiel en ik, de beide kasten aan een controle te onderwerpen. Bij aankomst sprong een Kerkuil vanaf een van de balken van het dak op de Kerkuilenkast en glipte naar binnen. Op het moment dat wij de kastopening wilden afdekken vloog helaas een exemplaar uit de kast, zodat we die niet konden bekijken. Een tweede exemplaar (zie foto)  hebben we wel in handen gehad en van een ring voorzien.

Jos merkte direct op dat het een vrij mager exemplaar was en dat is bijzonder in een tijd waarin er ontzettend veel muizen zijn. Bij gewichtscontrole bleek hij slechts 295 gram te wegen, lichter dan de eerder aangetroffen jongen! Nadat we hem (het bleek een mannetje) weer in de kast hadden teruggezet, was het : op naar de tweede kast. We vermoedden dat in die kast nog een exemplaar zou zitten en de kast als rustplek gebruikte. Wat schetst echter onze verbazing, toen Jos ons meldde: “Torenvalk op 6 eieren”. En het bleek het vrouwtje te zijn dat eerder in de andere kast aan het broeden was geweest….. Er bleek dus woningruil te hebben plaatsgevonden tussen 2 soorten kastbroeders!

Nog veel bijzonderder is het feit dat deze torenvalk met een tweede broedsel is begonnen, nadat een eerste broedsel is mislukt. In alle jaren dat wij met onze vogelhobby bezig ijn, hebben we dit nooit eerder aangetroffen. Weer een bijzondere gebeurtenis om  aan ons Vogeldagboek toe te voegen……

Rein 12-6-2014

Ron heeft ook een bijzondere gebeurtenis meegemaakt en dat was tijdens het ringen van de inhoud van een Kerkuilen kast in Landsmeer op 7 juni jongstleden. Een van de jonge vogels had een wel heel erg punky uiterlijk en Marianne Jonkman heeft daar een prachtige foto van gemaakt en bepaald u zelf maar of deze haardracht aanvaardbaar is voor de toekomst.

Nu het wk voetbal begonnen is zijn er 17 miljoen bondscoaches die allemaal hun eigen opstelling hebben, maar volgens ons is dit toch wel de beste veldbezetting die mogelijk is:

Wij wensen de bondscoach en het team erg veel succes tijdens dit toernooi !