Ellen vond in maart een nieuw nest van een havik, nadat het oude nest, op een andere locatie, uit de boom was gewaaid. Het was aardig zoeken maar op een bosperceel ernaast gelegen had de havik een nieuwe geschikte locatie gevonden voor haar nest. Zondag 20 april zijn we voor het eerst wezen kijken en vonden een mooi groot nest met 4 eieren.
 
Na ruim een maand zijn wij weer wezen kijken. Nu om in te schatten hoe oud de jongen zijn en hoeveel eieren er uitgekomen zijn. Wij troffen 3 mooie kuikens aan, die naar schattig een kleine week oud waren. 
 
We konden ons dus gaan voorbereiden voor een aardige klim. De boom was gelukkig een stevige berk, maar er zaten hier en daar wel wat dode takken aan, oppassen dus. Afgelopen dinsdag avond was het zo ver. Onder een klein groepje belangstellenden ging Jurrian de berk in.
 
Boven aangekomen stonden er 3 jongen haviken Jurrian recht aan te kijken. Het waren al grote jongen en het eerste wat hem echt opviel waren de klauwen. Die zijn best indrukwekkend van een havik. Uiteindelijk zijn de drie jongen haviken keurig in aparte stoffen zakken gedaan en naar beneden getakelt.
Daar zijn ze gemeten en gewogen. Twee van drie waren meer dan een kilo, dat waren duidelijk ook vrouwtjes. Daarna zijn er ringen om de poten gedaan en terug naar het nest gebracht. Bij het nest hing Jurrian nog steeds en heeft ze één voor één terug op hun nest gezet. Al met al een zeer geslaagd nest en ringsessie. Hopelijk volgend jaar weer!
Groet, Jur.
tekst en fotografie © Jurrian Boutsma