• Header
 • Header
 • Header
 • Header
 • Header
 • Header
 • Header
klogozwart

Vogelbeschermingswacht Zaanstreek
Werkgroep Roofvogels en Uilen

De Werkgroep Roofvogels en Uilen van de Vogelbeschermingswacht Zaanstreek neemt sinds 1990 deel in ringprojecten van het landelijke Vogeltrekstation en richt zich voornamelijk op de roofvogels en uilen in de Zaanstreek en wijde omgeving. Bij de vogels wordt om de poot een metalen ring met een uniek nummer aangelegd. Een terugmelding van geringde vogel betekent meestal, dat de vogel dood is gevonden. Graag willen we meer meldingen tijdens het leven van een geringde vogel ontvangen. Daarmee leren we meer over het wel en wee van een vogel tijdens zijn of haar leven. We brengen daarom sinds 2014, naast de metalen ring, ook een kunststof kleurring aan met een lettercode. De kleur kan op afstand herkend worden en de lettercode kan met verrekijker, telescoop of telelens afgelezen en/of gefotografeerd worden. Van deze aflezing ontvangen we graag een melding en als het kan met een foto. Zo leren we meer over de vogels, die in ons werkgebied geringd zijn en dragen we bij aan het volgen van de overlevingskansen van een reeks van vogels.

Kleurringen brengen we aan bij drie vogelsoorten:

 • Torenvalk:witte ring met drie zwarte letters;
 • Buizerd:zwarte ring met twee witte letters;
 • Havik:witte ring met twee zwarte letters.

Heeft u een vogel met een kleurring waargenomen of heeft u zelfs de lettercode kunnen aflezen of fotograferen, meld het ons dan! Dat kan via email: of .

Mail ons dan aub:

 • Kleur van de ring;
 • Lettercode;
 • Locatie van waarnemen;
 • Datum;
 • Tijdstip.

Heeft u een vogel met een andere kleur ring waargenomen, kijk dan op de website http://www.cr-birding.org/colourprojects naar de coördinator van dat kleurringproject. Komt u daar niet uit, mail het ons dan.

We zijn blij met uw meldingen! Iedere melding telt! Dus ook als u dezelfde vogel meermalen waarneemt! Voorbeelden van waargenomen vogels met een kleurring:

Torenvalk, fotograaf: Jan van Hooff

Buizerd: Fotograaf: Fred Visscher


Jaarfilm 2015. Compilatie: Jurrian Boutsma


Torenvalk braakt braakbal. Filmer: Louis Verhoeven

Kees Boer

We ontvingen een mooie foto van een terugmelding van een door ons geringde Torenvalk met de drielettercode ACT om de linkerpoot.

Deze Torenvalk was op 4 mei ook al gemeld en nu gefotografeerd in het Westelijk havengebied van Amsterdam ( Westpoort ), zittend op een hek.

Foto ©Huib Versloot

Via Birdpix kregen we de melding dat een Torenvalk gefotografeerd was met kleurring "AJX" en dit is een Torenvalk welke in Juni 2015 door onze werkgroep geringd is in de Kogerpolder.

De fotograaf in kwestie noemt deze Torenvalk "Ajax" en heeft deze gefotografeerd boven de uitterwaarden van de IJssel in de buurt van het plaatsje Wilp, in de buurt van Deventer.

Foto © Rein Bécude

link naar zijn fotoalbum op birdpix: http://www.birdpix.nl/album_page.php?pic_id=430168&recent=1

Nadat we in Mei 2014 zijn begonnen met het aanbrengen van kleurringen op een aantal jonge vogels hebben we een oproep gedaan voor terugmeldingen van deze kleurringen en een eerste terugmelding kwam in november2014, toen we een melding van een buizerd kregen die een kleurring om de linkerpoot droeg. Op de foto is de kleurring niet goed leesbaar, maar het is onze eerste melding vanuit het veld en daar zijn we blij mee.

We hopen in het komende jaar nog meer meldingen van gespotte roofvogels en uilen met kleurringen binnen te mogen krijgen.

foto © Kees de Jager

Er is dit jaar een proef bezig, alwaar jonge roofvogels een extra ring krijgen bij het ringen en deze ring is een kleurring. Kees is de afgelopen weken druk bezig geweest om de kleurringen gereed te maken en vanavond hebben we de eerste kleurringen in gebruik genomen tijdens het ringen van een Buizerd nest in de polder. Op dit nest troffen we 3 jonge vogels aan die bijna vliegvlug zijn en dus waren we op tijd en konden we gaan ringen.

Na het meten en wegen kwam nu het grote moment en wel het plaatsen van de eerste kleurringen. Jos en Kees hadden de eer om ring "AA" te gaan plaatsen en bij de andere twee jonge Buizerds werden ring "AB" en "AC" geplaatst. De komende weken zullen er meer vogels voorzien gaan worden van kleurringen en we hopen dat ze gespot gaan worden en dat we terugmeldingen zullen gaan ontvangen. Daar hebben we uw hulp bij nodig, want wij kunnen dit niet alleen.

Komend weekeinde gaat het ringen weer verder.

Tekst en fotografie © Jos Spijkerman