• Header
  • Header
  • Header
  • Header
  • Header
  • Header
  • Header
klogozwart

Vogelbeschermingswacht Zaanstreek
Werkgroep Roofvogels en Uilen

 Acties tegen vogeldemonstraties

Op 10 december 2017 is actie nr. 40 de deur uitgegaan. En op 13 december kreeg ik het verlossende antwoord al dat men de fotosessie op een kerstmarkt geannuleerd had; zo snel is het ons nog nooit gelukt!

Nummer 40 was onze laatste actie van dit jaar; in onze strijd tegen roofvogelshows, uilendemonstraties e.d.

Ooit begonnen we te schrijven tegen roofvogelshows, dat is uitgebreid met informatie geven (Info-Mails sturen) over de achtergronden hoe de uilen en roofvogels opgroeien en zogenaamd ‘getraind’ worden tot showvogel, als inkomstenbron voor de uilen- en roofvogelhouder. Deze laatste verzint elk jaar weer meer activiteiten voor zijn vogels om maar betalend publiek te trekken. Zo hebben we onze informatie dit jaar geschreven naar o.a. :

- Diverse TV series die gebruik maakten van gehuurde uilen en roofvogels uit gevangenschap.

- Kasteeltuinen, (jacht-)verenigingen en musea, die denken met een roofvogelshow extra publiek te trekken.

- Busreizen met leden van verenigingen, welke gezamenlijk naar uilendemonstraties/roofvogelshows toerden in het land.

   En:

- We kregen een nieuwe deelneemster die ons wees op het fotograferen van deze vogels op de braderie in Schoorl. Ook op diverse markten kom je steeds meer kraampjes met roofvogels en uilen

  tegen die je van dichtbij mag fotograferen, aanraken.

- Vooral veel Info-Mails zijn gegaan naar allerlei Fairs; van voorjaar-, zomer- en winterfairs tot en met de  kerstfairs of kerstmarkten; Country Fairs, Landgoed Fairs e.d.

- Evenementenbureaus, VVV’s, en dagtrip organisaties die een roofvogeldemonstratie hadden geboekt, hebben we evenals Stichting Opkikker, getracht hen op andere ideeën te brengen.

- In oktober kwamen de trouwbeurzen er weer aan; waar demonstraties trouwringen-vliegen werden aangeboden.

- Workshops fotograferen van uilen en roofvogels in gevangenschap is ook erg in trek. Gemakkelijker kan het niet: zo’n urenlang stilstaand dier fotograferen. Vaak allerlei soorten vlak

  naast elkaar; elkaars vijanden of niet; en water om te drinken/badderen wordt gemakshalve maar vergeten. Toen ik ook nog lucht kreeg dat iemand die foto’s  wilde insturen naar WNF Photo

  Award; heb ik WNF aangeschreven om kritisch te zijn op foto’s met dierenleed zoals die gemaakt zijn van uilen en roofvogels in gevangenschap.

 Het  WNF heb ik ook ingeschakeld toen ik vernam dat iemand uilendemonstraties gaf in zijn restaurant en beweerde dat hij “als een van de weinigen alle benodigde vergunningen heeft voor het fokken van met uitsterven bedreigde uilensoorten en samenwerkt met Wereld Natuur Fonds”. Het filmpje waarin hij dat zegt, is inmiddels van het internet gehaald.

Uiteraard is dit een grote leugen; maar we lieten het er niet bij zitten! Alle schrijvers hebben de touringcarbedrijven aangeschreven en de meereizende groepen, die daar zijn geweest. Een grote klus! Daarvan kregen we reacties dat ze blij waren met onze informatie en dit niet geweten hadden en dit soort uitstapjes niet meer wilden doen. Dus onze schrijf-actie heeft wel degelijk nut! Van bovenstaand geval is melding gemaakt en heeft de provincie ingegrepen.

Zo hebben we verschillende acties omgezet in doelgericht handelen, met succes!

We schrijven op persoonlijke titel en elk met andere informatie. Vanuit Het Informatie Punt worden de Informatieve Mails aangepast  op de recentste ontwikkelingen. Op die manier worden de Info-Mails ook gelezen; wat blijkt uit de reacties.

Ik ben super- trots op deze schrijversgroep dat zij zo actief mee doen! En dat we met deze prachtige resultaten 2017 af kunnen sluiten!

We gaan vol goede moed 2018 tegemoet!