• Header
  • Header
  • Header
  • Header
  • Header
  • Header
  • Header
klogozwart

Vogelbeschermingswacht Zaanstreek
Werkgroep Roofvogels en Uilen

Beste dierenvrienden,

Graag wil ik u op het volgende wijzen over het feit dat het goed fout is om dieren te gebruiken voor een tv programma en zoals het hier gebeurt is:

Een van onze schrijvers tipte mij op het feit dat zondag 30 september tijdens het tv programma Boer zoekt vrouw op NPO 1 van de KRO/NCRV er een uilendemonstratie plaats vond.

Vanmiddag heb ik het even bekeken.  https://www.npostart.nl/boer-zoekt-vrouw/30-09-2018/KN_1701238

Het begon al met een demonstratie zeeleeuw pesten; de dames en een heer mochten de zeeleeuw met hun allen in de bovenste vin knijpen om te voelen hoe gespierd die is;

prompt poepte de zeeleeuw uit stress; pure dierenmishandeling; dit gebeurt dus elke x weer met showtje zeeleeuw. Mensen vonden dit vies en realiseren zich niet dat dit dier ook gevoel heeft en pijn ervaart.

In de uilendemonstratie moest de vogel naar de handschoen vliegen, waar de eerste ronde, geen voer in zat; ik zag de vogel zoeken, want zo is ze dat gewend: kunstje doen, en voer als beloning. Hierna zag ik wel een keer dat de vogel een dun sliertje vlees kreeg.

De uil moest naar vreemde dames vliegen die hun hand met leren handschoen omhoog hielden. Een van de dames aaide de uil en zei ".. is echt heel zacht!" (Voor de demonstraties is de vogel geleerd zich te fixeren op één leider.

In de natuur zijn uilen en roofvogels bang voor mensen. Aaien wordt dan ook niet door het dier als prettig ervaren. De enigste aanraking wat uilen bij elkaar doen is het kroefelen; waarbij ze met de snavels bij elkaar aan de kop plukken)

Daarna moest de uil op ieders hoofd zitten; ook geen lolletje voor het dier. (Roofvogel- en uilenhouders houden hun vogels hongerig; gedurende de gehele showtijd vanaf Pasen tot de herfst. Tijdens shows krijgen ze pas ( te weinig) te eten. Zo hoopt men de vogel te lokken op de handschoen.De conditie van de show-vogels is hierdoor zo slecht dat ze slechts een klein rondje kunnen vliegen. Dagen voorafgaand aan een show, mogen de vogels niet vliegen)

Gezien de omgeving, met een kooi op de achtergrond, werden daar dus vaker uilenshows gegeven. Ik herkende de man niet; U wel? Ik ben heel benieuwd vanuit welk bedrijf hij werkt!

Een van de uilen werd geparkeerd op een tafeltje; met glad oppervlak. Zo mag een uil niet zitten; er moet lucht onder zijn klauw door kunnen. Men bekleed daarom de zitplaatsen vaak met astroturf; een soort van kunstgras.

Genoeg punten dus om door te geven; dat ze fout bezig zijn.

 MAAR het belangrijkste lees je hier; de KRO heeft zich niet gehouden aan de OMROEPCODE!!!!!!:

http://www.dierenmuseum.nl/Relaties/Vermaak/Beleid-en-regelgeving-dierentuinen-en-circussen/index.php/

Omroepcode
De Dierenbescherming heeft in 2011 een omroepcode ontwikkeld voor het omgaan met dieren in radio- en televisieprogramma’s. Dit gebeurde naar aanleiding van het gebruik van dieren in diverse TV-programma's zoals Mijn vader is de beste (TROS), Total Blackout (Veronica), MaDiWoDoVrijdagshow (VARA-BNN), Secret Story (NET5) en How to stay alive (BNN) en het slachten van een kip in het RTL5-programma Echte meisjes in de jungle.
In de omroepcode staat onder meer dat opnames van dieren in principe alleen in hun natuurlijke omgeving worden gemaakt, dat dieren niet mishandeld of gedood mogen worden, dat ze geen stress mag worden aangedaan en dat ze met respect behandeld moeten worden. De volgende omroepen hebben de omroepcode ondertekend: TROS, IKON, Joodse Omroep, AVRO, Boeddhistische Omroep, KRO, VPRO, NTR, RKK, HUMAN. De meeste commerciële zenders nog niet.

Schrijversgroep: Actief tegen roofvogelshows.

(op vrijwillige basis; geen website, wel Nieuwsbrieven)