• Header
 • Header
 • Header
 • Header
 • Header
 • Header
 • Header
klogozwart

Vogelbeschermingswacht Zaanstreek
Werkgroep Roofvogels en Uilen

We kregen een melding binnen van Kees de Jager van een Buizerd met kleurring, die hij een paar maanden terug gefotografeerd had.

Het is een Buizerd met kleurring KT en dit mannetje is op 5 juni 2018 geringd in de Krommenieër Woudpolder en vliegt nog steeds in die regio rond.

We zijn erg blij met dit soort meldingen en hopen er meer binnen te krijgen dit jaar!

Het nut van kleurringen.

Sommige mensen vragen zich af welk nut het ringen van vogels heeft.

Een van de afgelopen dagen werd dit nut weer eens duidelijk bewezen door een foto die we toegestuurd kregen van een eigenaar van een torenvalkkast.

Hierop is duidelijk een mannetje torenvalk zichtbaar met een witte kleurring met de letters ENV.

De witte kleurring brengen we aan omdat de letters hierop goed afleesbaar zijn met verrekijker, telescoop en zelfs op fotoos zijn af te lezen.

Dit heeft tot gevolg dat steeds meer waarnemingen kunnen worden ingebracht in onze databases, zodat de individuele vogel vanaf geboorte is te volgen.

Daardoor leren we steeds meer over het gedrag van deze en andere vogelsoorten

Deze man torenvalk is geringd op 1 juni 2017 in Zaandam en broedt nu in een kast in Assendelft.

De Werkgroep Roofvogels en Uilen van de Vogelbeschermingswacht Zaanstreek neemt sinds 1990 deel in ringprojecten van het landelijke Vogeltrekstation en richt zich voornamelijk op de roofvogels en uilen in de Zaanstreek en wijde omgeving. Bij de vogels wordt om de poot een metalen ring met een uniek nummer aangelegd. Een terugmelding van geringde vogel betekent meestal, dat de vogel dood is gevonden. Graag willen we meer meldingen tijdens het leven van een geringde vogel ontvangen. Daarmee leren we meer over het wel en wee van een vogel tijdens zijn of haar leven. We brengen daarom sinds 2014, naast de metalen ring, ook een kunststof kleurring aan met een lettercode. De kleur kan op afstand herkend worden en de lettercode kan met verrekijker, telescoop of telelens afgelezen en/of gefotografeerd worden. Van deze aflezing ontvangen we graag een melding en als het kan met een foto. Zo leren we meer over de vogels, die in ons werkgebied geringd zijn en dragen we bij aan het volgen van de overlevingskansen van een reeks van vogels.

Kleurringen brengen we aan bij drie vogelsoorten:

 • Torenvalk:witte ring met drie zwarte letters;
 • Buizerd:zwarte ring met twee witte letters;
 • Havik:witte ring met twee zwarte letters.

Heeft u een vogel met een kleurring waargenomen of heeft u zelfs de lettercode kunnen aflezen of fotograferen, meld het ons dan! Dat kan via email: of .

Mail ons dan aub:

 • Kleur van de ring;
 • Lettercode;
 • Locatie van waarnemen;
 • Datum;
 • Tijdstip.

Heeft u een vogel met een andere kleur ring waargenomen, kijk dan op de website http://www.cr-birding.org/colourprojects naar de coördinator van dat kleurringproject. Komt u daar niet uit, mail het ons dan.

We zijn blij met uw meldingen! Iedere melding telt! Dus ook als u dezelfde vogel meermalen waarneemt! Voorbeelden van waargenomen vogels met een kleurring:

Torenvalk, fotograaf: Jan van Hooff

Buizerd: Fotograaf: Fred Visscher


Jaarfilm 2015. Compilatie: Jurrian Boutsma


Torenvalk braakt braakbal. Filmer: Louis Verhoeven

Kees Boer

We ontvingen een mooie foto van een terugmelding van een door ons geringde Torenvalk met de drielettercode ACT om de linkerpoot.

Deze Torenvalk was op 4 mei ook al gemeld en nu gefotografeerd in het Westelijk havengebied van Amsterdam ( Westpoort ), zittend op een hek.

Foto ©Huib Versloot

Via Birdpix kregen we de melding dat een Torenvalk gefotografeerd was met kleurring "AJX" en dit is een Torenvalk welke in Juni 2015 door onze werkgroep geringd is in de Kogerpolder.

De fotograaf in kwestie noemt deze Torenvalk "Ajax" en heeft deze gefotografeerd boven de uitterwaarden van de IJssel in de buurt van het plaatsje Wilp, in de buurt van Deventer.

Foto © Rein Bécude

link naar zijn fotoalbum op birdpix: http://www.birdpix.nl/album_page.php?pic_id=430168&recent=1