• Header
  • Header
  • Header
  • Header
  • Header
  • Header
  • Header
klogozwart

Vogelbeschermingswacht Zaanstreek
Werkgroep Roofvogels en Uilen

Zaterdag 2 mei hebben Ron en ik weer een rondje steenuilen gedaan door de Wijdewormer. Het was weer een bijzonder rondje geworden met verrassende zaken weer. De allereerste kast die we open maken zit een steenuil vrouw op 4 eieren en al 1 jong. Wat misschien wel meer bijzonder was het aantal prooien die de kast lagen. Een lijster, mus, mogelijk bokje, muizen en nog meer ondefinieerbare prooien. Zie de foto.

Een aantal kasten die daarop volgden, wat voorheen wel een zekerheid was, bleken er nu toch wel veel leeg te zijn. Een aantal keer dat we alleen al onze trap neer zetten en de spreeuwen vlogen er uit. Gelukkig zat er één verassing tussen. Een kast waar Ron dacht dat er niks in zou zitten, lag er toch 1 ei in. Hij was in ieder geval dus bewoond! Het meest bijzondere kwam op het eind van de dag. Bij de laatste controle die we hadden gedaan bleken er twee mannetjes te zijn die schreeuwden om één vrouwtje binnen nog geen 100 meter. Wij begonnen met de ene kast waar wij van dachten weinig succes te hebben. Daar vonden we geen steenuil, maar wel één ei. Zeer verrassend, want zit er in de ander dan niks, en van wie zijn deze dan eigenlijk? Snel de andere nestkast gecontroleerd en daar vonden we een dame op 4 eieren. Zeer verrassend omdat Steenuilen vrijwel nooit zo dicht bij elkaar gaan zitten. Bleek de dame op de eieren een ring te dragen die niet in ons bestand voor kwam. Waar komt ze dan vandaan? Na lang wachten (4 dagen) bleek dit vrouwtje uit Ursem te komen, 15 kilometer verderop. Ook weer een uitzondering die je niet vaak ziet. Vorig jaar stond de teller rond deze tijd op 8 broedsels in de Wijdewormer. De teller stond nu eind van onze dag op 9 broedsels. Hopelijk worden ze allemaal succesvol! Zal er dan toch een keer de gedroomde 10 paar gaan komen???? Al met al een zeer geslaagde dag!

Groeten, Jurrian & Ron

Afgelopen winter vond ik een zeer groot nest helemaal in de hoek van het Jagersveld. Het nest leek op een afstandje wel een arend nest zo groot was hij. In mijn ogen kon dat maar één ding zijn en dat was een haviksnest. Nu had ik vanavond iemand geregeld met een bootje en er wezen kijken. Tot mijn toch wel verbazing vonden we 3 jonge Haviken en nog 1 ei. De eerste jongen zijn een feit!

groeten, Jur