• Header
  • Header
  • Header
  • Header
  • Header
  • Header
  • Header
klogozwart

Vogelbeschermingswacht Zaanstreek
Werkgroep Roofvogels en Uilen

Hallo allen,

Op 30 april het eerste broedinventarisatierondje potentiele bezette steenuilkasten in de Wijdewormer, hierna WW, gedaan om te kijken hoe het daar binnen is gesteld.

Dus nog niet alle kasten zijn al bekeken, maar in de helft van de kasten zit een spreeuw te broeden dus die kan ik makkelijk overslaan. Mijn voorgevoel van de afgelopen maanden is helaas werkelijk geworden.

Van de kasten die normaal gesproken altijd wel goed waren voor een broedpaar, daarvan waren er een aantal leeg en recentelijk helemaal niet bezet geweest. Tijdens mijn rondes, vanaf januari tot nu, zag ik dan ook al geen steenuil rond de kast of in de boom, dus dat gaf mij al een vervelend onderbuikgevoel. In één nestkast lag een dood vrouwtje en het mannetje zat daar met twee eieren, wat dus kansloos is. Ook veel éénlingen op erven die roepend ( info volgens de bewoners) om aandacht vragen en zo dus een ( nieuwe ) partner willen lokken(?). Waar is dan die andere steenuil gebleven?

Wat is er gebeurd de afgelopen maanden in de WW?  Te nat, te koud, te weinig voedsel? Waar zijn de uilskuikens van verleden jaar gebleven?

Allemaal dood vóór de winter, of de Beemster of Purmer in gevlucht?  Niet één steenuil uit 2015 terug gevonden in de WW en dat gebeurt zelden. Ik pieker mij suf, maar weet het even niet. Van de 8 broedparen van verleden jaar zijn er nu nog maar 4 over, waarvan ik weet dat één broedsel onbevruchte eieren oplevert. Dus er zijn maar 3 setjes die mogelijk uilskuikens krijgen. En zelfs dat is geen zekerheid. Hopelijk gaat er nog een stel beginnen met de eileg, maar ik heb eerlijk gezegd zo m’n twijfels.

Die kneuterbolletjes blijven mij echter verbazen, daarom zal ik de komende weken extra alert zijn. Als het zo blijft dan zijn we qua broedpaar steenuilen echter weer  terug bij af en op het niveau van het jaar 2004!, toen ik met het project “ Steenuil  Wijdewormer” ben gestart. En dat is wel even diep slikken geef ik eerlijk gezegd toe. De intentie om 10 broedpaar in de WW te krijgen is dan helemaal toekomstmuziek, omdat het allemaal zo bewerkelijk is. Maar….. we geven het niet op en gaan gewoon weer door. Om toch niet helemaal in mineur te eindigen…. Een bekende dame steenuil zat op maar liefst 6! eieren en als dat uilskuikens worden is dat wel een WW record.

Afwachten dus maar weer….

Afgelopen weekend een tweede controle gedaan van de steenuilkasten en er is geen ander resultaat ontstaan ná de eerste controle, dus dat was opnieuw een tegenvaller…. Het wordt dus sowieso een heel matig jaar wat de productie van jonge steenuilen betreft in de WW

Groet Ron