• Header
  • Header
  • Header
  • Header
  • Header
  • Header
  • Header
klogozwart

Vogelbeschermingswacht Zaanstreek
Werkgroep Roofvogels en Uilen

Op zondagmorgen 12 juni was onze jaarlijkse ringdag gepland in het Wormer en Jisperveld en met wisselende weersvoorspellingen in de dagen er voor was het even aankijken hoe de weergoden ons zouden gaan behandelen deze dag.

Met regen op komst vanaf ongeveer 11.00 uur vertrokken wij om 08.00 uur met de boot vanaf de Poelboerderij in Wormer om eerst naar het verste nest te varen aan de kant van Jisp en een heerlijke vaartocht over het water leidde ons naar de juiste plek en daar arriveerden wij bij een Haviksnest met 1 jong erop en die stond al meteen op de rand van het nest toen de ladder tegen de boom werd uitgeschoven en dus was voorzichtigheid geboden bij het benaderen van de vogel. Deze besloot op het laatste moment toch te springen en in een mooie glijvlucht landde deze netjes in een lage tak naast mij en kon meteen worden gepakt en meegenomen naar de open ruimte op dit eilandje om geringd te worden.

Over een week is deze vogel klaar om uit te vliegen en dus zijn we nog net op tijd geweest bij dit nest met helaas maar 1 jong, maar deze was volledig gezond en met een gewicht van 1100 gram zeer goed doorvoed en dus klaar om het luchtruim te gaan kiezen in de komende dagen.

Nog even lachen voor de camera en met een mooie kleurring om de poot is dit jong weer netjes terug gezet op het nest en konden we weer aan boord gaan van de boot en een stukje verder te gaan varen naar het volgende nest en dit was die van een Bruine Kiekendief.

Onderweg zagen we een mannetje met prooi vliegen en zagen we het vrouwtje even de lucht in komen om de prooi over te nemen ( prooi overdracht ) en weer naar beneden te duiken, maar we konden het nest niet direct localiseren en zijn doorgevaren naar een nest even verderop, waar de locatie wel bekend van was. Hier aangekomen mocht Roeland voor het eerst Kiekendieven van een nest pakken en heel voorzichtig heeft hij ze alle drie kunnen pakken en overdragen aan Marc en Peter voor het ringwerk.

Na het ringen zijn de jonge vogels direct weer terug geplaatst op het nest en hier zitten twee van de drie geringde jonkies al weer op hun nest tafel en zal nummer drie snel weer volgen.

Vervolgens door om een buizerdnest te gaan bekijken, maar deze zit hoog in een te dunne boom en moeten we helaas aan ons voorbij laten gaan. We nemen nu eenmaal geen risico's bij het benaderen van nesten om zowel de boom als het nest ( en inhoud ) niet te beschadigen en bij twijfel laten we het nest dan ook altijd ongemoeid, maar proberen wel het nestresultaat te weten te komen voor de administratie en zoiets wordt dan meestal via de spiegelstok gedaan. Een stukje verder in de polder arriveren we bij het volgende Haviksnest en ook hier maar 1 jong en ook deze is al bijna volgroeid. Op het moment dat Jurrian bij de vogel kwam zat deze lekker te eten op het nest en dat was ook goed terug te zien aan zijn snavel tijdens het ringen.

Wat een prachtige koppen hebben deze vogels toch!
Na het terugzetten van deze vogel was het weer doorvaren naar een volgend eilandje op de lijst om daar een Buizerdnest te gaan bekijken en de drie aanwezige jonge vogels te gaan ringen. Onderweg was er contact met groepslid Michiel, die deze dag als gids meevoer op een excursieboot door het Wormer en Jisperveldvan de Poelboerderij / Natuurmonumenten, om die boot op het juiste moment bij ons langs te laten komen en de passagiers van deze rondvaart op een heuse ringsessie te trakteren.

Terwijl Jurrian boven in de boom hing en de jonge vogels behoedzaam van het nest haalde, meerde de rondvaart boot langszij aan bij onze boot en konden we verder met deze ringsessie.

Hier laat Michiel nog even een zojuist geringde Buizerd aan de excursieleden zien en daarna kon het jong meteen weer terug de boom in om met de andere jonge vogels weer samen terug te zijn op het nest.

Het volgende nest om te controleren was deze Torenvalk kast en in de spiegel kunnen we duidelijk de jonge vogels zien in deze kast, maar de 5 aanwezige jongen zijn nog net te jong om al geringd te worden en dus gaat deze kast op de lijst voor de volgende week. Hierna nog een Torenvalk kast bezocht en ook deze jonge vogels waren nog te klein en dat gaat nog bijna twee weken duren alvorens die geringd kunnen gaan worden.

Van de verwachte regen hebben we alleen wat spetters gehad en hebben de donkere luchten ten zuiden van ons voorbij zien trekken en dus kunnen we spreken van een geslaagde dag in de polder, met goed weer en weer mooie vogels gezien en geringd.

Jos Spijkerman