• Header
  • Header
  • Header
  • Header
  • Header
  • Header
  • Header
klogozwart

Vogelbeschermingswacht Zaanstreek
Werkgroep Roofvogels en Uilen

Dinsdag 12 juli was gereserveerd voor het overdag ringen van een paar nesten en op de locaties waar we gingen ringen zouden ook (school)kinderen aanwezig zijn om het ringwerk van dichtbij mee te kunnen maken en de vogels eens van dichtbij te kunnen zien. We proberen hier elk ringseizoen wel tijd voor vrij te maken, want in onze ogen is educatie de basis om kinderen betrokken te krijgen bij de natuur en het milieu en ze daar het een en ander over te kunnen vertellen. Ons eerste adres was bij een boerenbedrijf alwaar ook een kinderopvang gevestigd is en de kleine hummeltjes keken vol bewondering naar de jonge Torenvalken die vlak onder hun ogen geringd werden door Jos en Rein.

Zwaai maar dag naar het vogeltje!

Het tweede adres was bij een zorgboerderij en daar waren ook de kinderen van de locale  basisschool uitgenodigd om het ringen van dichtbij mee te kunnen maken. Eerst kwamen groep 5 en 6 langs voor het ringen van 2 jonge kerkuilen en daarna groep 3 en 4 om het ringen van de andere 3 jonge kerkuilen uit dit nest mee te kunnen maken.

Iedereen kon zijn/haar vragen stellen en Anita en Rein konden overal een antwoord op geven. Daarna nog even als groep op de foto met de uilen en weer terug naar de school voor de rest van de lesdag.

Wij vinden dit soort dagen best belangrijk en dus vinden wij het erg jammer dat in de nieuwe richtlijnen voor ringers dit soort activiteiten eigenlijk niet meer mogen en dat vogels alleen nog maar even uit de nestkast mogen worden gehaald om snel even te ringen en meteen weer terug te zetten en dat het Natuur en Milieu Educatieve (NME) gedeelte achterwege dient te worden gelaten. Wij hopen dat we toch de mogelijkheid kunnen behouden om bij het ringen van een paar nesten per jaar de jeugd te kunnen blijven betrekken en ook in dit kader is er jaren terug een jeugdvogelclub bij de Vogelbeschermingswacht opgericht om met de jeugd de natuur in te gaan en daar te genieten van al het moois dat de Nederlandse natuur te bieden heeft. ( http://www.vogelwachtzaanstreek.nl/jeugdvogelclub/index.php )

Jos Spijkerman             foto's: Rein Beentjes, Jos Spijkerman, H.D. Kingma