Tijdens het broedseizoen ringen de leden van de werkgroep de jongen van diverse soorten roofvogels. De laatste twee jaar doen we daar een extra kleurring bij:
Kleurringen brengen we aan bij drie vogelsoorten:
- Torenvalk:witte ring met drie zwarte letters;
- Buizerd:zwarte ring met twee witte letters;
- Havik:witte ring met twee zwarte letters.
Reden hiervan is, dat deze beter afleesbaar zijn tijdens waarnemingen en we zodoende meer terugmeldingen “uit het wild” krijgen. Dat geeft inzicht in de mate van verspreiding en het wel en wee van het leven van de vogel. Op zaterdag 9 januari 2016 staat Big Ring Day op het programma van de werkgroep. Dat betekent dat we op zoek gaan naar geringde roofvogels in ons werkgebied, speciaal buizerd, torenvalk en havik. Deze ochtend proberen we zoveel mogelijk van deze gekleurringde vogels op te sporen. Om 9 uur staan we met 9 personen klaar en verdelen we ons over drie groepjes. Een vierde groepje start vanuit huis, zodat we met 11 leden van de werkgroep de Zaanstreek af gaan speuren.
Assendelft en omstreken
Helaas is het vandaag mistig, koud en staat er een behoorlijke wind, zodat onze verwachtingen behoorlijk worden getemperd. De auto, waarin ik zit met Peter en Anita, gaat het ‘Assendelver grondgebied’ verkennen.
We starten bij Busch en Dam en al bij het eerste rustpunt spotten we drie buizerds, een slechtvalk, een torenvalk en een havik! Hoezo: een goed begin? Dat schept verwachtingen voor de rest van de dag! Helaas zitten alle vogels te ver weg om überhaupt te zien of ze geringd zijn en al helemaal niet of er een kleurring om zit. Maar, al zoveel vogels zien op een plek, daar zijn we blij mee!
Via de Groenedijk vervolgen we onze weg en ook daar zien we drie buizerds. Het is alsof de vogels weten dat we naar ze op zoek zijn en daarbij graag de ringen willen aflezen. Ze gaan namelijk allemaal demonstratief met de rug naar ons toe zitten, zodat de poten niet te zien zijn. En als we langs ze rijden om te proberen aan de voorzijde te gluren, ja dan vliegen ze demonstratief weg…
Via De Buitenlanden (grondgebied Beverwijk), een prachtig vogelgebied, rijden we via de Noorder IJ- en Zeedijk richting Buitenhuizen. Op regelmatige afstand van elkaar spotten we buizerds, torenvalk en wederom een havik. Bij onze laatste route langs het gebied van Afvalzorg, richting Zaandam en terug richting Assendelft zien we maar liefst zes buizerds. Wat een score! Maar, waar we voor gingen: het aflezen van ringen, dat is helaas niet gelukt. Benieuwd of het de anderen wat dat aangaat beter is vergaan.
In het hele gebied (Assendelft) hebben we uiteindelijk de volgende aantallen vogels waargenomen.
Havik 2
Slechtvalk 1
Torenvalk 6
Buizerd 19
De twee zilverreigers en de honderden kleine Rietganzen waren de slagroom op de taart!
Al met al was het een nuttige en ook gezellige ochtend. Op deze wijze krijgen we een goed beeld van de verspreiding van ‘onze’ geringde roofvogels in de Zaanstreek. Mits ze wel hun geringde poten goed laten zien natuurlijk!
Rein Beentjes
Wormer- en Jisperveld en Engewormer
Samen met Lilian Bakker ga ik het Wormer- en Jisperveld en de Engewormer inventariseren op aanwezigheid van geringde roofvogels. Eerste stop is de beheersboerderij in de Schaalsmeerpolder. Hier zien we de eerste buizerd, maar die zit zo ver weg dat we niets kunnen zien. Terug naar de Poelweg, dan kunnen we dichterbij komen. Het blijkt een ongeringd exemplaar. Ook zien we daar een mannetje slechtvalk op de grond zitten. Het vrouwtje zal dan niet ver weg zijn. En inderdaad: een paar hekken verderop zit mevrouw. We hebben haar mooi kunnen bekijken en zo te zien hield zij op haar beurt ons ook goed in de gaten!
Verder, richting Spijkerboor. De eerste torenvalk! Wel ver weg op een paaltje. Met de telescoop kunnen we zien dat deze valk geen kleurring draagt. Vervolgens langs de Kanaaldijk nog een ongeringde torenvalk op een lantaarnpaal. Het valt nog niet mee om een eventuele ring te ontdekken! Even verderop nog een buizerd, maar zodra we de hoek om komen, vliegt hij weg. Ondertussen komen we ook tot de conclusie dat wij het niet gaan redden om het hele gebied af te zoeken in de beschikbare tijd. Snel weer verder dus.
Op het bruggetje op het doodlopende weggetje tegen Baanakkers aan, zien we nog twee buizerds langs vliegen. Of deze geringd waren hebben we niet kunnen waarnemen.
Onze laatste stop wordt de Engewormer. Hier zien we weer een torenvalk. Echter, deze zit op een boerderij en de poten zijn helemaal bedekt. Gisteren heeft Jurrian op hetzelfde punt wel een torenvalk voorzien van kleurring gezien. Dezelfde? De torenvalk vliegt weg en gaat vervolgens heel ver weg op een paaltje zitten. Jammer!
De tijd is op. Het laatste deel van het gebied hebben we daarom niet kunnen bekijken. In het hele gebied hebben we uiteindelijk de volgende aantallen vogels waargenomen:
Slechtvalk 2
Torenvalk 3
Buizerd 4
Al met al vond ik het een geslaagde activiteit, maar ons gebied was eigenlijk te groot of de beschikbare tijd te kort.
Michiel Kok
Uitgeest/Krommenie
Na de groepsindeling vertrokken wij met zijn vieren voorzien van telescoop, verrekijkers en telelenzen op de fototoestellen per auto richting Uitgeest/Krommenie. Op de Provincialeweg stopten we direct al om een buizerd op een paal, een torenvalk en een slechtvalk waar te nemen. Helaas droeg geen van de vogels een ring. Daarna reden we een doodlopende B-weg in waar we op de weg terug muurvast in de modder kwamen te zitten omdat we via de berm voorbij een geparkeerde veeauto wilden rijden. Duwen en gas geven hielpen niet om los te komen. Gelukkig kende ik de bewoners van de nabijgelegen boerderij en kon hen om hulp vragen. Met een trekker werd de auto vervolgens moeiteloos vlot getrokken. Op onze beurt hebben wij hen geholpen om de schapen die in de veewagen moesten, bij elkaar te drijven. Daar we nu toch in gesprek waren, hebben we gelijk gevraagd of we dit jaar een kast voor de torenvalk in het weiland mogen plaatsen.
Vanwege de ‘vastloper’ verspeelden we helaas ruim een 1/2 uur. Gelukkig hebben we daarna nog veel mooie waarnemingen gedaan.
Slechtvalk 2
Torenvalk 6
Buizerd 7
Alleen van de torenvalken waren er twee geringd. Behalve roofvogels hebben we ook vele andere vogels waargenomen, waaronder grote zilverreigers en grote aantallen smienten. Het was een leuke ochtend en zeker voor herhaling vatbaar!
Yvonne Langenberg
Conclusie
Al met al was het een geslaagde ochtend wat het aantal waargenomen roofvogels betreft. Wel waren we minder succesvol wat het spotten van geringde vogels betreft; bij slechts twee torenvalken hebben we duidelijk een ring kunnen zien. Dat doen we dus graag nog eens over. De voorbereidingen voor de volgende activiteit zijn dan ook al gestart.
Mocht u bij het roofvogels spotten in de Zaanstreek een witte of zwarte kleurring met drie letters erop bij een buizerd, havik of torenvalk kunnen aflezen, meld het aan de werkgroep via een e-mail aan: .
- Torenvalk:witte ring met drie zwarte letters;
- Buizerd:zwarte ring met twee witte letters;
- Havik:witte ring met twee zwarte letters.
Klik hier voor meer informatie over het kleurringenproject.