Vrijdag 26 mei was voor ons de eerste grote dag in dit project, want vandaag komen Jasja Dekker en Stef van Rijn de eerste kerkuil voorzien van een GPS logger. Met deze zender kunnen ze de fequentie bepalen van het vangen van een prooi, de actieradius van de vogel en er wordt ook meteen een camera in de kast gemonteerd om het een en ander op beeld vast te leggen. Nadat we op de verzamelplek waren aangekomen zijn we doorgereden naar de locatie van deze Kerkuil kast en daar wachte Jan Evers ook al op ons en was de ploeg compleet. Allereerst werd de uitvliegopening van de kast geblokkeerd, zodat we in de kast konden kijken of er een ouder aanwezig was en gelukkig was Mamma kerkuil present en kon Jurrian die voorzichtig uit de kast halen en aan Jasja en Stef geven om de zender te gaan bevestigen. Daarna haalde Jurrian de 5 jonge kerkuilen uit de kast en konden Rein en Jos aan de slag met het meten, wegen en ringen van deze jonge vogels.
5 Jonge Kerkuilen in de tasjes die we gaan ringen.
Jasja en Stef hebben eerst de Kerkuil gemeten en gewogen alvorens te starten met het plaatsen van de GPS logger op de rug van de vogel. Het piepkleine apparaatje zal met een soort van tuigje op de rug van de vogel geplaatst worden en de vogel zal er nauwelijks tot geen hinder van gaan ondervinden.
Uiterst voorzichtig gaan ze te werk en met een dunne draad wordt de beveiliging vastgeknoopt, zodat bij een eventuele calamiteit het tuigje zal losbreken en de zender eraf zal vallen.
Ondertussen waren Rein en Jos begonnen met het ringen van de jonge Kerkuilen en bij het uithalen van deze jonge vogels had Jurrian al gezien dat er eentje er ietwat vreemd uit zag en die hebben we als laatste uit het tasje gehaald.
Volle buikjes met voedsel en dus gezonde jonge vogels!
Hier dus jong nummer 5 en deze heeft iets van een grote korst over zijn kop en ogen en in eerste instantie wisten we even niet wat we hier mee aan moesten, want dit hadden we nog nooit zo meegemaakt. Het jong is verder gezond en levenslustig en dus maar een poging gewaagd om hier iets aan te gaan doen. Rein is begonnen met het deppen met een klein doekje van deze korst met water om het wat losser/weker te maken en daarna een poging te gaan doen om het te verwijderen, mits mogelijk. In de vrije natuur zou deze vogel het absoluut niet gaan redden en dus konden we hier het verschil gaan proberen te maken.
Langzaam maar zeker laten kleine stukjes korst los en komen we uit bij de ogen en met uiterste voorzichtigheid blijven we proberen deze vrij te maken.
We hebben gedaan wat we konden en het ziet er nu een stuk beter uit als dat we hem voor het eerst zagen. Deze jonge vogel hebben we nog niet geringd en wel weer met zijn broertjes en zusjes terug gezet in de kast. Volgende week gaan we weer naar deze kast toe om de moeder te verlossen van haar GPS logger en dan kijken we weer hoe het met dit jong gaat en of de toestand van zijn kop zich verbeterd heeft.
De andere jonge Kerkuilen liggen hier rustig bij elkaar te wachten om weer terug gezet te kunnen worden in de kast, want daar wordt eerst nog even een extra gat in geboord om de camera in te kunnen bevestigen.
De camera is nu geplaatst en dus kunnen de jonge vogels terug gezet worden in de kast en daarna zullen we ook Mamma weer bij haar kroost terug brengen.
\
Wat er nu gaat volgen is een spannende week, waarin we hopen mooie gegevens te gaan verkrijgen vanuit het vliegbeeld van de Kerkuil en de voortgang en de groei van de jonge vogels, waaronder ook ons probleemkindje.
Na deze geslaagde operatie zijn we naar een tweede kast gereden en aldaar zaten zowel Pa als Ma kerkuil in de kast, maar "helaas" werd er nog gebroed op de meeste eieren en waren er net 1 of 2 uitgekomen en dus meteen de kast weer gesloten en die gaan we volgende week weer bekijken, als we deze ronde nog een keer gaan doen met Jasja en Stef.
Na een geslaagde ochtend in het veld namen we afscheid van Jasja en Stef en hebben we de afspraak gemaakt voor de locatie en tijd waar we volgende week gaan verzamelen en ook dan zullen we weer verslag gaan doen van wat we mee gaan maken. We zijn heel erg benieuwd naar de resultaten!