• Header
  • Header
  • Header
  • Header
  • Header
  • Header
  • Header
klogozwart

Vogelbeschermingswacht Zaanstreek
Werkgroep Roofvogels en Uilen

Zondag is geen gemiddelde dag dat je even een ronde Kerkuilenkasten gaat doen, maar vandaag moest het even omdat de zaterdag vol zat met andere zaken. Michiel en Jos deden bij mij (Rein) thuis eerst even een rondje koffie, waarna we naar Zaandam togen, omdat daar een tweede broedsel van een paar kerkuilen in 2014 was gemeld. We werden verrast door 7 jonge uilen, waarvan de oudste ongeveer 3 weken oud was, plus nog 2 eieren. Wederom een groot broedsel dus. Het eerste broedsel op dit adres bracht namelijk ook 7 jongen voor. Daarna togen we naar twee adressen waar we helaas geen resultaten vonden.

Vooral het laatste adres, waar de jaren hiervoor steevast succes opleverde, stelde ons teleur. Op dit adres wordt telkens nog maar 1 uil gezien, dus het vermoeden bestaat dat een van de partners is overleden. Opvallend in deze kast was wel de enorme hoeveelheid aan muizen; ongeveer 30 stuks. Dat zou kunnen betekenen dat een zogenaamde bruidsschat door de man uil wordt verzameld voor een nieuwe partner. We gaan er voorlopig maar vanuit (de wens is immers de vader van de gedachte…) dat dit zo is. Hierna bezochten we het adres waar, bij ons grootste broedsel ooit (14 eieren), nog 2 jongen geringd zouden kunnen worden, als ze het tenminste gehaald zouden hebben. ( zie eerdere berichtgevingen van 7 juni, 5 juli en 15 juli ). Onze vrees op 15 juli, bij het ringen van de eerste 9, was namelijk dat de kleintjes, net uit het ei, het niet zouden halen. Groot was onze vreugde dan ook, toen Michiel ze gezond en wel in de kast aantrof.

Na het ringen is bijgaande foto van de kast met inhoud gemaakt en het 11-tal is een plaatje om trots op te zijn.

Goed is het verschil in grootte van de uiltjes te zien.  De oudste is namelijk ongeveer drie (!) weken ouder dan de jongste. Het viel ons op dat de jongste (kleinste) de meest felle van het hele nest was. Dat moet ook wel, hij moet letterlijk vechten voor zijn voedsel. Bijzonder was, dat hij (of is het een zij?)het dichtst bij de ingang van de kast zat, waarschijnlijk om direct het aanbod van de muizen te kunnen aannemen!

Ons volgende adres betrof de controle van een Torenvalkbroedsel. Dit broedsel troffen we nog steeds in de ei-fase aan en dat stelde teleur, omdat de broedperiode vandaag minimaal 45 dagen aan de gang is en de normale broedduur van de valk ongeveer 28 dagen is. Grote kans dus, dat alle eieren onbevrucht zijn of dat er onvoldoende bebroed is. Bij een volgende controle zullen we de eieren ruimen, als ze nog steeds niet zijn uitgekomen, om de Torenvalk niet uit te putten door nodeloos broeden. Omdat er nog een tweede kast in de schuur hangt, werd deze gecontroleerd en daar troffen we tot onze grote verrassing een 2e kerkuilen broedsel van dit paar in dit seizoen aan. ( zie eerdere berichtgevingen over deze twee kasten op 13 mei, 7 juni en 13 juni ). Michiel kon onder de vrouw uil minimaal 2 eieren zien. Nadere controle volgt over enkele weken.

Dit is, voor onze wijk, dit jaar het 9e broedsel; weer een nieuw record!!

Op ons laatste adres heeft de boerin ons vorige week gemeld dat ze jongen hoorde piepen, dus dat moest even gecontroleerd worden. Bij eerdere controles hadden we 6 eieren kunnen zien. In de eifase verstoren we een broedende uil altijd zo min mogelijk, dus soms zie je niet alles wat zich onder de uil bevindt. Ook in dit geval was dat zo, want tot onze grote vreugde troffen we 7 jongen en nog 2 eieren aan. Al met al “dreigt” dit broedseizoen er een te worden van records. En dat we daar heel blij mee zijn, dat behoeft waarschijnlijk geen toelichting!!

We houden u op de hoogte.

Rein