• Header
  • Header
  • Header
  • Header
  • Header
  • Header
  • Header
klogozwart

Vogelbeschermingswacht Zaanstreek
Werkgroep Roofvogels en Uilen

Bij inspectie van een buizerdnest in het Twiske trof werkgroeplid Ron Gans een dode buizerd aan. Daar het eruit zag dat de buizerd geen natuurlijke dood was gestorven heeft Ron de politie op de hoogte gebracht van zijn vondst. De politie Zaanstreek-Waterland is alert op roofvogelvervolging en de melding werd dan ook serieus opgepakt.

Bij aankomst van de politie bij het nest, bleek dat te hoog in de boom te zitten voor de aanwezige agenten en dus werd post Landsmeer van de regionale brandweer om hulp gevraagd. De brandweer heeft de dode buizerd met de ladder uit de boom gehaald. Roofvogels die onder verdachte omstandigheden dood worden gevonden (vergiftigd, geschoten, geklemd e.d.) moeten worden opgestuurd naar het Centraal Instituut voor Dierziekte Controle (CIDC) in Lelystad. De politie heeft de buizerd daarom voor nader onderzoek naar het CIDC gezonden, zodat de doodsoorzaak kon worden vastgesteld.

Schot hagel

Uit de sectie van het CIDC op de buizerd bleek dat het een vrouwtje betrof; ze had een ei in haar onderbuik. Het ei had een gaatje door en door wat wijst op afschot door hagel. Ook haar vleugels hadden zichtbare sporen van afschot. Mede door de levende maden in haar kan worden uitgesloten dat zij vergiftigd was. Hoe triest het ook is, we kunnen niet anders dan concluderen dat we hier te maken hebben met roofvogelvervolging. Het gebeurt dus niet alleen in Friesland waar in het voorjaar een ware heksenjacht op roofvogels lijkt te worden gehouden. Ook in onze eigen omgeving zijn er blijkbaar mensen die om een of andere reden een hekel aan roofvogels hebben en ze daarom doden.

Vervolging neemt toe

Uit onderzoek blijkt dat roofvogels steeds vaker slachtoffer worden van vervolging. Steeds vaker worden hun nesten verstoord of vernield en worden de vogels bejaagd of opzettelijke vergiftigd. Helaas is de pakkans klein en het bewijs leveren moeilijk. Rekening houdend met dat niet de gehele populatie van de Nederlandse roofvogels door vrijwilligers wordt onderzocht en dat in onderzochte gebieden niet alle gevallen worden ontdekt, worden de aantallen geschat op enkele honderden gedode roofvogels en eieren per jaar.

Meld dode roofvogels

U kunt helpen om een halt toe te roepen aan de vervolging van roofvogels en uilen. Als u ergens een dode roofvogel of uil aantreft waarvan u vermoedt dat deze geen natuurlijke dood is gestorven, maak dan een foto en meldt uw vondst vervolgens bij de politie. Vermeld daarbij duidelijk de plaats waar u de vogel of het nest heeft gevonden. De politie kan dan een onderzoek instellen om zo de dader te achterhalen en een eind te maken aan de zinloze vervolging van deze dieren.

Tekst : Anita van Dort